cookies & privacy

The Chalk House...

Client
Dan Brill Architects
Project
The Chalk House
Categories
Architecture
Tagged
Case Study Residential

A series of 3 Photomontage Cgi’s were produced to aid the planning proposal for this rammed chalk extension to an existing Edwardian family house on the outskirts of Winchester. The Cgi’s assisted the success in Dan Brill Architects winning planning permission.

The project featured in BD magazine.

case study

This project uses chalk excavated from the site to construct a striking new extension…

Exploiting long views of adjacent countryside to the south. Making a clear distinction between the old and new, the proposed extension stands in stark contrast to the original Edwardian house, the glazed link between the two providing a new entrance hall.

The White Balance used on site photohography to model the existing house along with the proposed extension. Each layer of the process had to achieve a high level of realism for the planning procedure.

Rammed chalk is an ancient building technology that offers an economical and sustainable design solution to the challenges of this project. Considerable expense is spared in minimising the waste generated by an otherwise significant volume of spoil, and further expense is spared in the free supply of a primary bulk building material.

In addition to these cost benefits, rammed chalk also offers the further benefit of thermal mass and a visually stunning texture akin to white concrete.

The project also incorporates a terraced courtyard and entrance pergola, thereby completing the proposed entry sequence.

Related Work...

Previous
Next
View Other Work ...